Hammaslääkäriasema Mandibula

Käyntiosoite:

Tasalanaukio 3
Raisio

Soita:

02 - 4398 330

Saapumisohjeet:

Vastaanottomme sijaitsee Raision läpi kulkevien pääteiden risteyksessä. Omalla autolla saapuville, alueella on runsaasti ilmaista pysäköintitilaa käytettävissä. Satakunnantietä/Raisiontietä kulkee myös linja-autoja tiheällä aikataululla. Naantalin, Kustavin ja Mynämäen suuntaan menevät bussit ajavat Raision läpi.

Mikä on ientulehdus ja mitä se aiheuttaa?

Ientulehdus eli gingiviiti aiheutuu usein hampaiden pinnalle kertyvän bakteeripeitteen eli plakin seurauksena. Ientulehdus aiheuttaa usein ikenen turpoamista ja verenvuotoa.

Pitkään jatkuva ientulehdus voi muuttua parodontiitiksi. Parodontiitissa ikenen ja hampaan välinen rako, ientasku, syvenee. Taskun syvenemisen seurauksena ientulehdus etenee hammasta tukevaan leukaluuhun, joka tuhoutuu. Hoitamattomana sairaus johtaa hampaiden menetykseen. 10-15 prosenttia aikuisista kärsii pitkälle edenneestä parodontiitista.

Miten ientulehdusta hoidetaan?

Tavallinen ientulehdus paranee parissa päivässä, kun plakki poistetaan huolellisesti kotikonstein tai vastaanotolla. Heti hoidettuna ientulehdus ei aiheuta pysyviä muutoksia ikenessä ja leukaluussa.

Pitkään jatkunutta ientulehdusta eli parodontiittia hoidetaan puhdistamalla syventyneet ientaskut puudutuksessa. Perusteellinen puhdistus vaatii yleensä 2-4 käyntiä vastaanotolla. Joskus puhdistuksen helpottamiseksi tehdään leikkaus, jonka yhteydessä ien käännetään puhdistuksen ajaksi syrjään syvimpien taskujen kohdalla.

Parodontiitin aiheuttama luukato on pääosin palautumaton eli tuhoutunutta luuta ei saada kasvamaan takaisin. Lähes aina saadaan taskut kuitenkin madaltumaan ja luun tuhoutuminen pysähtymään. Hampaat pelastuvat. Hoitotuloksen säilyttämiseksi on tärkeää, että suun bakteerimäärä pysyy alhaisena. Tämä edellyttää huolellista kotihoitoa ja parodontiitin hoidon yhteydessä kotihoito opetetaan kädestä pitäen. Kotihoitovälineillä ei kuitenkaan pääse käsiksi ientaskuissa olevaan plakkiin, joten hammaslääkärin tai suuhygienistin pitää puhdistaa säännöllisesti ientaskut. Tämä ns. ylläpitopuhdistus sujuu yleensä yhdessä istunnossa ilman puudutusta.

Parodontiittia voi verrata moneen muuhun krooniseen sairauteen, esimerkiksi diabetekseen. Sen hoito on pitkäjännitteistä ja se perustuu potilaan ja hoitohenkilökunnan yhteistyöhön. Oikein toteutettuna parodontiitin hoitotulokset ovat erinomaisia.

Ota yhteyttä lääkärikeskukseemme!